Dečije sedište

KAKO... namestiti dečije sedište

Deca su vaše najveće blago, a najbolji način da ih zaštitite jeste da u automobilu sede u odgovarajućem sedištu, koje je primereno njihovoj težini i uzrastu. Ovde je nekoliko opštih pravila za nameštanje dečjeg sedišta.

Dve su stvari bitne za dobro obavljen posao – kupovina i nameštanje. Uvek proverite službeno odobrenje marke (obično oznaka 'E' Ujedinjenih nacija). Odaberite pravo sedište za težinu vašeg deteta – potrebne informacije trebale bi biti navedene na pakovanju. Polovna dečja sedišta mogu biti oštećena i ne odgovaraju najnovijim standardima. Obezbedite sebi dovoljno vremena za nameštanje sedišta – površnost nema smisla!

Mnogi novi modeli dolaze sa ISOFIX sistemom ugradnje dečjeg sedišta, što je dodatna evropska standardizovana nadgradnja već tradicionalnih sistema. Ima li i Vaš automobil uputstva kako namestiti sedište sa ISOFIX sistemom, pogledajte u svom auto-priručniku.

Prvi korak

Prvi korak

Izaberite pravo mesto za sedište. Dečja sedišta oblikovana su tako da su okrenuta prema napred ili nazad. Obavezno pročitajte uputstvo pre nego što ga učvrstite.

Drugi korak

Drugi korak

Ne upotrebljavate li sistem ISOFIX, proverite odgovara li sigurnosni pojas za odrasle uputstvima. Proverite prilagođenost pojasa. Prostor između grudi deteta i pojasa trebao bi biti dovoljan za jedan ili najviše dva prsta.

Treći korak

Treći korak

Upotrebljavate li dodatno sedište ili jastuk, pojas mora prelaziti preko oba boka, mora leći na detetovo rame, a ne vrat.

 
 

 

NEKOLIKO BITNIH PRAVILA:

  • Nikada ne vežite pojas ispod detetove ruke ili iza leđa.
  • Nikada ne podešavajte sedište ili pojas da bi bolje pristajao.
  • Nikada ne nameštajte dečje sedište na mesto sa aktivnim vazdušnim jastukom ispred njega. Pogledajte u svoj auto-priručnik kako deaktivirati suvozački vazdušni jastuk.