Zamena tečnosti

KAKO... proveriti i dopuniti nivo tečnosti

Održavanje nivoa ulja, tečnosti za hlađenje i tečnosti za pranje stakala ključno je za njihovo nesmetano delovanje. Možete navratiti do najbližeg Kia zastupnika, gde će posao rado obaviti umesto vas, a ovde se nalazi nekoliko saveta kako da to uradite sami.

 

Auto-priručnik daće Vam detaljnija uputstva, vezana za Vaš model. Uz sve dole navedeno, budite sigurni da je motor ugašen i da može stajati na mestu najmanje pet minuta.

ULJE

Prvi korak - olje 

Prvi korak

Otvorite poklopac motora i potražite mernu šipku. Najčešće se nalazi negde ispred motora, blago obojene ručice.

Drugi korak

Drugi korak

Izvadite mernu šipku i krpicom obrišite ulje sa nje.


Treći korak

Treći korak

Umočite je natrag u ulje, izvucite vani i očitajte. Ako je nivo na mernoj šipci ispod oznake za minimalnu količinu, trebate ga doliti.

Četvrti korak

Četvrti korak

Da biste ga napunili, skinite poklopac za punjenje motornog ulja, polako dolivajte ulje i zatim pričekajte nekoliko minuta, pre nego što opet proverite nivo. Previše ulja može biti jednako loše kao premalo – ne smete prepuniti motor. Da biste izabrali odgovarajući kvalitet ulja za motor svog vozila, pogledajte u knjižicu održavanja.


Peti korak

Poklopac zatvorite tako, da ga spustite s visine najmanje 15 centimetara. Kako biste se uverili da je dobro zatvoren, pokušajte poklopac podignuti iz zaključanog položaja. Ako ne možete, sigurno ste ga zatvorili.


TEČNOST ZA HLAĐENJE / ANTIFRIZ

Prvi korak

Prvi korak

Otvorite poklopac motora i potražite rezervoar za tečnostu za hlađenje/antifriz. Obično je to plastični tank, sa oznakama nivoa 'maksimum' i 'minimum'.

Drugi korak

Drugi korak

Proverite nivo tečnosti za hlađenje/antifriza. Uz hladan motor, trebala bi biti negde između ove dve oznake.


Treći korak

Treći korak

Ako je nivo tečnosti za hlađenje/antifriza nizak, morate je doliti. Nikada ne otvarajte poklopac rezervoara tečnosti dok je motor vruć – možete se opeći. Kada je motor hladan, oko poklopca obmotajte krpicu i odvrnite polako, da ne bi ušlo previše vazduha.

Četvrti korak

Četvrti korak

Dopunite tečnost tako da napravite mešavinu 50/50 vode i tečnosti za hlađenje/antifriza. Ako je hitno, možete naprije doliti samo običnu vodu, a tečnost za hlađenje/antifriz dodati kasnije. Pazite da ne napunite previše.


Peti korak

Poklopac zatvorite tako, da ga spustite sa visine najmanje 15 centimetara. Kako biste se uverili da je dobro zatvoren, pokušajte poklopac podignuti iz zaključanog položaja. Ako ne možete, sigurno ste ga zatvorili.



TEČNOST ZA PRANJE VETROBRANSKOG STAKLA

Prvi korak

Prvi korak

Otvorite poklopac motora i potražite rezervoar tečnosti za pranje vetrobranskog stakla. Zavisno od vašeg modela, ovaj rezervoar obično sadrži tečnost za prednje i zadnje vetrobransko staklo i prednja svjetla.

Drugi korak

Drugi korak

Proverite nivo tečnosti u rezervoaru. Ne biste smeli putovati sa praznim rezervoarom tečnosti za pranje stakala, koja je ključna za dobru vidljivost.


Treći korak

Skinite poklopac i napunite sa mešavinom vode i tečnosti za pranje stakla. Mi preporučujemo:

  • 30% tečnosti za pranje stakala i 70% vode leti
  • 50% tečnosti za pranje stakala i 50% vode zimi

Ne razređujete tečnoste kada je spoljna temperatura ispod -20°C.

Četvrti korak

Poklopac zatvorite tako da ga spustite sa visine najmanje 15 centimetara. Kako biste se uvjrili, da je dobro zatvoren, pokušajte poklopac podignuti iz zaključanog položaja. Ako ne možete, sigurno ste ga zatvorili.


Ova uputstva se nadopunjavaju i trebali bi biti korišćeni uz priručnik Vašeg automobila. Uvek proverite priručnik pre menjanja nivoa tečnosti u vašem automobilu.