Kako proveriti gume

KAKO... proveriti gume

Nećete daleko stići ukoliko ne vodite brigu o svojim gumama. To znači redovan pregled dubine profila kao i pritiska u gumama.

Uveriti se u dobru formu vaših guma važno je iz više razloga: sigurnosti, upravljivosti vozila, štednje goriva i očuvanje okoline. Uz profil i pritisak, trebali bi takođe obratiti pažnju na moguće pukotine, ureze, izbočine ili predmete zaglavljene u profil. Zamolite servis za pregled geometrije točkova vašeg vozila svakih šest meseci ili iza svakog sudara ili udarca u veći rub ivičnjaka. Neispravna geometrija točkova vodi ka nejednakom i ubrzanom trošenju guma.

Prvi korak

Prvi korak
PROVERA PROFILA GUMA

Testovi su pokazali kako je put kočenja uz zakonski minimalni profil gume (u većini evropskih zemalja 1,6 mm) na mokrom kolovozu dvostruko duži u odnosu na nove gume (dubina profila 8 mm). Ova minimalna dubina profila odnosi se i na rezervni točak. Kod zimskih guma propisana dubina profila iznosi najmanje 4 mm. Profil možete izmeriti preko pokazivača dubine profila koji je uvijek smešten u najdubljim utorima profila. Načelno ipak važi pravilo, što pre zamijenite gume (optimalno na 3 mm dubine profila kod letnjih guma), to je veća sigurnost u vožnji i saobraćaju. Za jednostavnu proveru možete upotrebiti kovanicu od 1 dinara. Pogledajte prekriva li guma rub kovanice, kao što je slučaj na slici. Sve niže od toga znači da morate zameniti gume ili rizikujete svoju sigurnost (i visoku kaznu). Prelazi li guma preko ruba kovanice, to obično znači da je guma prenapumpana. Idealno bi bilo kada bi gume pregledali svakih 14 dana.

Drugi korak

Drugi korak
PROVERA PRITISKA U GUMAMA

Većina oštećenja na gumama uzrokovana je nepravilnim pritiskom. Preporučujemo da pritisak u gumama proverite svake dve nedelje. Pritom ne zaboravite na rezervni točak. Podatke o pravilnom pritisku u gumama naći ćete na unutrašnjoj strani poklopca rezervoara za gorivo ili u vašem auto-priručniku. Za precizno čitanje pričekajte dok se gume ne ohlade, nakon što je vaš automobil stajao na mestu barem 3 sata (posle duge vožnje vaše će gume pokazivati otprilike 4 psi više od stvarnog stanja). Pritisak merite ispravnim meračem, u dvorištu ispred garaže – iako to nije uvek 100% pouzdano. Ako je pritisak previsok ili prenizak, napunite ili ispustite na primereni nivo.