Priprema za duže putovanje

KAKO... se pripremiti na duže putovanje

Spremate li se na put sa društvom ili poslovno putovanje, u svakom slučaju ćete poželeti da izbegnete neugodna iznenađenja na putu. Ne brinite, odvezite se do najbližeg Kia zastupnika, gde će se pobrinuti da bidete sasvim spremni za put.

 

Uz to što ćete misliti na najdraže cd-e i stajanje za odmor, ugodno putovanje osigurajte i sebi i svom automobilu.

POPIS ZA PUTOVANJE:

PRIPREMITE PLAN

Teturanje sa kartom na putu bespotrebno će razvući put, zato odvojite vremena za planiranje puta pre nego što krenete. Možete pogledati i na internet pretraživačima puteva, koji će vas upozoriti na moguće radove na putu.

PRIPREMITE GUME

Težina dodatnih putnika i prtljaga utiče na pritisak guma, zato ih proveravajte i uvek imajte na raspolaganju rezervnu gumu. Izlizane gume opasne su na mokrim ili vrlo toplim podlogama, zato ih proveravajte barem svake dve nedelje uz primenu sprave za merenje pritiska u gumama.

ŠRAFOVI I MATICE

Upoznajte se sa osnovnim alatom vašeg automobila – u priručniku piše gde se nalazi. Imate li ikakvih nedoumica, tu smo da vam pomognemo – samo nazovite u najbliži Kia centar.

OSTANITE HLADNI

Za mirnu vožnju bez pregrevanja pregledajte motor pre polaska. Proverite nivoe tečnosti, ali samo kada je motor hladan. Najbliži Kia diler zameniće vam ulje i filter na servisnom pregledu. Pred zimu proverite i koncentraciju tečnosti protiv smrzavanja.

OČI NA PUTU

Oštećeni brisači i svetla predstavljaju opasnost i smanjuju vidljivost. Proverite nivo tečnosti za pranje stakla i barem dva puta proverite rade li sva svetla – isto važi i za pokazivače smeera, kočnice i svetla za maglu. Brisači bi trebali biti zamenjeni barem jednom godišnje, jer u suprotnom će samo mazati staklo i smanjivati vidljivost.

ODMORITE SE

Barem svaka dva sata napravite kratku pauzu i protegnite noge. Pijte i dovoljno tečnosti, što će vam pomoći da ostanete budni i povećati udobnost na putu.

JESMO LI STIGLI?

Idu li s vama na put i deca, razmislite o vožnji noću, kada je verovatnije da će spavati. Ponesite nešto što će im odvratiti misli s vožnje, npr. knjige i igrice.