Potrošnja goriva

KAKO... smanjiti potrošnju goriva

Nema dileme o tome kako je bolje raspolaganje gorivom bolje za vaše vozilo i džep, ali i za ostale učesnike u saobraćaju. Pročitajte tekst u nastavku i povećajte svoj IQ o potrošnji goriva.

 

EU testovi nisu toliko zahtevni kao što je realna svakodnevna vožnja, zato očekujte 10% manju kilometražu od procenjene. Potrošnju goriva možete smanjiti praćenjem sledećih nekoliko koraka.

NOGA NA PAPUČICI

Zaboravite na savete o sporom ubrzavanju – ne samo da nije efektivno kod smanjenja potrošnje, nego i uznemiruje druge učesnike u saobraćaju. Umesto toga, normalno ubrzavajte i menjajte brzine dok ne dostignete željenu, zatim istu zadržite i ubacite u najvišu. Kada vozite duže vreme, ubacite u petu ili šestu brzinu, zavisno od automobila koji vozite, što je pre moguće. To će smanjiti brzinu motora i optimizirati potrošnju goriva.

CRVENA

Zaustavljanje dosta ranije na svakom crvenom svetlu može povećati potrošnju goriva. Što ćete manje ubrzavati iz stanja mirovanja, to bolje.

GLATKO I UMERENO

Velika brzina, ili bolje rečeno raznolika vožnja ili ne upotrebljavanje najviše moguće brzine može znatno uticati na potrošnju. Fokusirajte se na efikasniju vožnju, čime ćete znatnije smanjiti svoje posete benzinskim pumpama. Možda čak i smanjiti stres.

PROMENITE PUT

Zaustavljanje i pokretanje troši najviše goriva, zato je za vreme stajanja na mestu najbolje ugasiti motor. Još bolje je zaobići ulice, gde su velike gužve i zastoji. Iako se alternativa čini duža, uštedećete. Ko zna, možda novim putem otkrijete neke nove zanimljive stvari.

PUTUJTE LAKŠI

Održavanjem pritiska u gumama, vožnja će teći mnogo lakše, a biće i jeftinija. Automobil što češće očistite od bespotrebnih stvari. Isto važi i za krovni prtljag i razne nosače. Nosite ih samo kada ih trebate.

ISKLJUČITE IH

Male stvari mogu povećati potrošnju: radio, svetla i klima. Naravno da to ne znači da se morate voziti bez njih, ali ih koristite samo tada kada vam trebaju. No ne zaboravite da je u većini evropskih zemalja obavezno imati upaljena svetla 24 sata na dan.